ماده 91 ق.م.م
درآمدهای معاف از مالیات حقوق
- روسا و اعضای مأموریتهای سیاسی خارجی در ایران و روسا و اعضای هیأتهای نمایندگی فوقالعاده دول خارجی نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت متبوع خود به شرط معامله متقابل و همچنین روسا و اعضای هیأتهای نمایندگی سازمان ملل متحد و موسسات تخصصی آن درایران نسبت به درآمد حقوق دریافتی از سازمان و موسسات مزبور در صورتی که تابع دولت جمهوری اسلامی ایران نباشند.
- روسا و اعضای مأموریتهای کنسولی خارجی در ایران و همچنین کارمندان موسسات فرهنگی دول خارجی نسبت درآمد حقوق دریافتی از دول متبوع خود به شرط معامله متقابل.
- کارشناس خارجی که با موافقت دولت جمهوری اسلامی ایران از محل کمکهای بلاعوض فنی و اقتصادی و علمی و فرهنگی دول خارجی ویا موسسات بینالمللی به ایران اعزام میشوند نسبت به حقوق دریافتی آنان از دول متبوع یا موسسات بینالمللی مذکور.
- کارمندان محلی سفارتخانهها و کنسولگریها و نمایندگیهای دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت جمهوری اسلامی ایران در صورتی که دارای تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران نباشند به شرط معامله متقابل.
- حقوق بازنشستگی و وظیفه و مستمری و پایان خدمت و خسارت اخراج و بازخرید خدمت و وظیفه یا مستمری پرداختی به وراث و حق سنوات و حقوق ایام مرخصی استفاده نشده.
- هزینه سفر و فوقالعاده مسافرت مربوط به شغل.
- حذف شد.
- مسکن واگذاری در محل کارگاه یا کارخانه جهت استفاده کارگران و خانههای ارزان قیمت سازمانی در خارج از محل کارگاه یا کارخانه که مورد استفاده کارگران قرار میگیرد.
- وجوه حاصل از بیمه بابت جبران خسارت بدنی و معالجه و امثال آن.
- عیدی سالانه یا پاداش آخر سال جمعا معادل یک دوازدهم میزان معافیت مالیاتی موضوع ماده (84) این قانون.
- خانههای سازمانی که با اجازه قانونی یا به موجب آییننامههای خاص در اختیار مأموران کشوری گذارده میشود.
- وجوهی که کارفرما بابت هزینه معالجه کارکنان خود یا افراد تحت تکفل آنها مستقیما یا به وسیله حقوقبگیر به پزشک یا بیمارستان به استناد اسناد و مدارک مثبته پرداخت کند.
- مزایای غیرنقدی پرداختی به کارکنان حداکثر معادل دو دوازدهم معافیت موضوع ماده (84) این قانون.
- درآمد حقوق پرسنل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعم از نظامی و انتظامی، مشمولان قانون استخدامی وزارت اطلاعات و جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و آزادگان.
ماده 84 ق.م.م
مطابق ماده 84 ق.م.م میزان معافیت مالیات بر درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق از یک یا چند منبع، هر ساله در قانون بودجه سنواتی مشخص می شود.
معافیت سال 1403 = 1/440/000/000 ریال
پس از محاسبه حقوق و مزایای هر پرسنل و ارسال لیست بیمه، لیست مالیات حقوق در همان زمان ارسال می شود حتی اگر حقوق پرسنل مشمول مالیات حقوق نباشد.
بعد از محاسبه مبلغ ناخالص حقوق و مزایای مستمر نقدی، سایر مزایا مستمر غیر نقدی که باید از حقوق کسر شود در جدول مربوطه درج می شود، که به مبلغ بهای تمام شده ثبت شده یا با توجه به تبصره ماده 83 معادل مبلغ نقدی درآمد تقویم می شود.
چگونگی تقویم مزایای غیر نقدی به نقدی:
مطابق تبصره ماده 83 ق.م.م، درآمد غیر نقدی مشمول مالیات به شرح زیر تقویم می شود:
الف- مسکن با اثاثیه معادل 25% و بدون اثاثیه 20% حقوق و مزایای مستمر نقدی ( به استثنای مزایای نقدی معاف موضوع ماده 91) در ماه پس از وضع وجوهی که از این بابت از حقوق کارمند کسر می شود.
ب- اتومبیل اختصاصی با راننده معادل 10% و بدون راننده معادل 5% حقوق و مزایای مستمر نقدی ( به استثنای مزایای نقدی معاف موضوع ماده 91) در ماه پس از وضع وجوهی که از این بابت از حقوق کارمند کسر می شود.
ج- سایر مزایای غیر نقدی معادل قیمت تمام شده برای پرداخت کننده حقوق.
سایر حقوق و مزایای غیر مستمر نقدی در جدول مربوطه ثبت می شود:
بند های 6 و 7 جدول مطابق با بند 12 و 13 ماده 91 ق.م.م ، بند 10 جدول مطابق با بند 16 ماده 91 ، بند18،19،20،21،22 جدول مطابق با بند 5 ماده 91 و بند 7،25 جدول در بند 13 ماده 91 محاسبه شده و سایر مزایا با توجه به نرخ های مقرر محاسبه و مشمول مالیات می شود.
در بند 27 جدول مربوط به ماده 137 ق.م.م حق بیمه های درمانی نیز جزء کسورات بوده و در نهایت أرامد ها از کسورات کسر شده و ما به تفاوت خالص حقوق را در جدول تعیین درآمد مشمول مالیات حقوق ثبت می کنیم
کلام آخر
در این مقاله سعی شده بخشی از سامانه مالیات حقوق که مربوط به مزایای معافیت که مربوط به ماده 91 ق.م.م می باشد توضیح داده شود.
در صورت داشتن هر نوع سوال و یا مشاوره در خصوص نحوه ارسال لیست مالیات حقوق با کارشناسان مجموعه تماس بگیرید.
برای مشاوره مالیاتی با ما تماس حاصل فرمایید