حسابداری مالیاتی چیست؟

در این مقاله قصد داریم در رابطه با اینکه حسابداری مالیاتی چیست و چه اهمیتی دارد صحبت کنیم.

حسابداری مالیاتی چیست؟

حسابداری مالیاتی از زیرشاخه‌های حسابداری است، که تنها به مسائل مالیاتی می‌پردازد.

حسابداری مالیاتي روز به روز پراهمیت‌تر می‌شود و نقش مهمی را در شرکت‌ها و سازمان‌ها ایفا ‌می‌کند.  آشنایی با مفاهیم و مسائل آن، تاثیر مهمی در جلوگیری اشتباهات حسابدار مالیاتی دارد. به تازگی قانون جدیدی ایجاد شده است که طبق همین قانون جدید سامانه مودیان تمام مودیان مالیاتی ملزم به ارسال صورتحساب های خود برای سامانه مودیان مالیاتی هستند.

به همین دلیل شرکت‌های بزرگ، به طور جداگانه یک حسابدار مالیاتی استخدام می‌کنند. باید به خاطر داشته باشید که کوچک‌ترین خطایی در امور مالیاتی می‌تواند، عواقب جبران ناپذیری داشته باشد.

کم توجهی و بی توجهی به قوانین مالیاتی و تنظیم گزارشاتی که بر مبنای اصول مالیاتی نیستند، جریمه مالیاتی را برای صاحبان مشاغل به همراه دارد.

یکی از اهداف حسابداری مالیاتي، نظارت بر وجوه نقد و غیرنقدی است، که وارد شرکت‌ها و سازمان‌ها و یا از موسسات خارج می‌شوند، است تا به طور دقیق بتوانند مقدار مالیات قابل پرداخت را محاسبه کنند.به طور کلی تمامی شرکت‌های بزرگ و کوچک برای سر و سامان دادن به اطلاعات و رویدادهای مالی و مالیاتی خود و همچنین تشخیص درآمد خالص از درآمد ناخالص نیاز به حسابداری مالیاتی دارند.البته گفتیم که وجود این حسابداری‌ تنها برای محاسبه مالیات نیست و برای کارهایی مثل یافتن راه حل کاهش و صرفه جویی مالیات، بخشودگی و معافیت‌های مالیاتی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

حسابدار مالیاتی کیست؟

یک حسابدار مالیاتی همان طور که از اسم آن نیز مشخص است، باید دانش لازم را در زمینه حسابداری و امور مربوط به مالیات را داشته باشد.

مالیات از جمله هزینه‌هایی است که همه شرکت‌ها و کسب و کارها موظف به پرداخت آن هستند.

امور مالیاتی همواره از مهمترین بخش‌های امور مالی هر کسب و کار محسوب می‌شود و علت آن حساسیت این موضوع است. رسیدگی درست و تخصصی به موضوع امور مالیاتی هر کسب و کار می‌تواند از متضرر شدن یک کسب و کار جلوگیری کند و سهل انگاری در این موضوع می‌تواند خسارات زیان باری بر شرکت وارد نماید. تمام تلاش آنها بر این است که از پرداخت مالیات‌های اضافی معاف شوند.

به همین جهت استفاده از حسابدار مالیاتی برای حفظ سرمایه شرکت از پرداخت مالیات‌های اضافه، ارائه پرونده روشن مالیاتی و … برای یک شرکت و مجموعه بسیار ضروری است.

حسابدار مالیاتی، در حقیقت همچون مشاور مالیاتی نیز عمل خواهد کرد، همچنین داشتن تسلط و اشراف کامل به اصول و قوانین مالیاتی از ویژگی‌های برجسته یک حسابدار مالیاتی است. بنابراین می‌توان گفت حسابدار مالیاتی جهت محاسبه مالیات باید اطلاعات گوناگونی داشته باشد.

از جمله وظایف حسابدار مالیاتی:

  • باید با تمامی ‌وظایف و تکالیف مهم مالیاتی جهت ایجاد یک پرونده مالیاتی آشنایی داشته باشد.
  • اطلاعات لازم جهت محاسبه انواع مالیات‌های مستقیم و غیر مستقیم و نحوه پرداخت آنها را داشته باشد، از جمله این مالیات‌ها شامل مالیات بر اجاره، مالیات بر درآمد، مالیات ارزش افزوده و …
  • تنظیم مدارک به شکل درست جهت ارائه به سازمان امور مالیاتی
  • تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی
  • تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
  • تهیه و تنظیم گزارش‌های فصلی
  • مالیات بر درآمد پرسنل
  • تهیه و تنظیم دفاتر قانونی شرکت مانند دفتر روزنامه و دفتر کل و …
  • رسیدگی به پرونده‌های دادرسی مالیاتی و با روش‌های اعتراض مالیاتی آشنایی داشته باشد همچون تهیه دادرسی مالیاتی، تحریر لوایح قانونی، مراجعه هیات تجدید نظر و … .
  • همچنین آگاهی لازم در زمینه بخشودگی‌ها و معافیت‌های مالیاتی برای کاهش مالیات را داشته باشد.
  • و …

نتیجه گیری

حسابداری مالیاتی بخشی از حسابداری است که حسابدار و مشاور مالیاتی برای محاسبه و پرداخت قطعی و دقیق مالیات از آن در شرکت‌ها و موسسات کوچک و بزرگ استفاده می‌کند. وظایف حسابدار مالیاتی به چند دسته تقسیم و طبقه‌بندی می‌شود که حسابدار مالیاتی باید به طور کامل و با دقت به تمامی موارد عمل کند.در صورت سهل انگاری حسابدار مالیاتی نسبت به وظایفش ممکن است شرکت دچار خسارات زیان‌باری شود که به آسانی قابل جبران نباشد. در این مقاله سعی کردیم در رابطه با اهمیت حسابداری مالیاتی و هدف آن صحبت کنیم. اگر هنوز در رابطه با حسابداری مالیاتی سوال دارید می توانید از مشاوران مجموعه بپرسید.

دوره مالیاتی ویژه کارفرمایان

دوره حسابداری مالیاتی